Вважається, що він походить з Італії ще з римських часів. Слово салямі походить від латинського слова сіль – продаж або сіль – salare. Більшість країн Південної, Східної та Центральної Європи можуть похвалитися традиціями виготовлення салямі, які налічують кілька століть.
М'ясо перемелюють і розминають до бажаної консистенції, а потім додають різні спеції за певними рецептами. Загалом використовувані шматки свинини є такими стегно, лопатка, корейка, філе, черевце та соковитий жир із щелепи свині (guanciale). Салямі зазвичай витримують від 30 до 90 днів і більше.
Пепероні – це різновид салямі, але салямі не є різновидом пепероні. Салямі подається в холодному вигляді як салатна намазка або використовується в бутербродах. Пепероні використовують як начинку для піци. Салямі має пряний смак, тоді як пепероні має перцевий і димний смак.
Сучасний рецепт салямі, ймовірно, походить з Італії на початку 18 ст.
Салямі (однина: salame) — це особливий вид салюмі, який сушать на повітрі, коптять або солять і залишають для старіння. Зазвичай це те, про що ми думаємо, коли бачимо слово «салямі» в штатах, але також може включати soppressata та American «пепероні” (докладніше про це нижче).
Ті білі шматочки всередині салямі шматочки жиру, і саме вони роблять салямі таким смачним. Пам’ятайте, жир – це смак. У салямі завжди є значна кількість жиру (звичайне співвідношення 30% жиру до 70% м’яса), але рівень може бути різним, як і розмір шматочків.